Geld maakt gelukkig

Als christen is dit een behoorlijk gevoelige uitspraak. De Bijbel zegt dat we op God moeten vertrouwen, dat Hij voor ons zorgt. We zouden dus niet afhankelijk moeten zijn van ons geld. Toch is het heel fijn om wel genoeg geld te hebben. Er zijn mensen in de kerk die het geven van geld benadrukken. In de Bijbel gaat het over het geven van tienden. Ik weet nog dat mijn ouders gingen scheiden en mijn vader het financieel niet breed had. Ondanks dat gaf hij nog steeds geld weg en ik snapte daar helemaal niets van. Nu ik terugkijk, vind ik het knap dat hij andere mensen wilde blijven helpen en dat wil ik ook doen. Toen ik afstudeerde, koppelde ik een speciaal potje aan mijn spaarrekening. Het potje heette: Goede doelen. Zodra mijn salaris was gestort, maakte ik eerst een deel van mijn geld daarnaartoe over. Als er dan een collecte voor iets werd gehouden, kon ik vrijgevig zijn. – Wytske

Je herkent deze uitspraak misschien wel:

“Geld maakt niet gelukkig.”

je buurman/buurvrouw, familielid, vriend(in)

Toen Wytske en ik met elkaar spraken over de invloed van schulden kwamen we tot de conclusie dat het gebrek aan geld een flinke negatieve invloed op je leven kan hebben. Het gebrek aan geld levert stress en geldzorgen op, wat impact heeft op je intelligentie en de kwaliteit van je beslissingen. Deze bezorgdheid en problemen kunnen mensen ongelukkig maken. Maar als een gebrek aan geld ongelukkig maakt, maakt het hebben van geld dan gelukkig?

De vraag: ‘Maakt geld gelukkig?’ gaan we in dit hoofdstuk behandelen. In 2008 had Nobelprijswinnaar psycholoog Daniël Kahneman interessante bevindingen in zijn onderzoek naar geld en geluk. Hij kwam erachter dat er een positieve relatie is tussen hoeveel je verdient en hoe gelukkig je bent. Hij zag dat mensen die meer verdienden ook daadwerkelijk gelukkiger waren. Er was wel een limiet. Hij kwam tot de conclusie dat mensen die meer verdienden dan $75.000,- (€ 65.000,-) er niet nog gelukkiger van werden.

Het onderzoek toont dus aan dat er een positieve relatie is tussen inkomen en geluk bij Amerikanen die arm zijn (68%), terwijl dat niet speelt bij de zeer rijken (32%). Je kunt je voorstellen dat als je in de schulden zit of als je maar net kunt rondkomen, dat elke extra euro die je verdient heel veel impact op je leven heeft. Bij een miljonair echter heeft een extra euro weinig impact op zijn leven.

In 2021 is een vergelijkbaar onderzoek naar de relatie tussen inkomen en geluk gedaan door Nicholas Glozier. Dit keer vond het onderzoek plaats in Australië, een land dat een kleinere kloof tussen arm en rijk heeft. Dit onderzoek toonde ook aan dat er een relatie bestaat tussen inkomen en geluk. Wat vernieuwend was aan dit onderzoek, was dat de hoogte van het inkomensniveau, waarboven geluk niet meer toeneemt, veranderde door de tijd. Zelfs na het corrigeren van inflatie en stijging van kosten van levensonderhoud, zag je dat dit inkomensniveau elk jaar steeg. Over de periode van het onderzoek waren de inkomens in Australië stabiel gebleven, wat betekende dat de afstand tot het inkomensniveau waarboven je geluk niet verder toeneemt, groter was geworden. Dit toont aan dat de mensen gevoeliger waren geworden voor de positieve invloed van een hoger inkomen op hun geluk.

Uit deze onderzoeken kun je concluderen dat er een duidelijke relatie is tussen meer verdienen en gelukkiger zijn. Kunnen we dan ook concluderen dat geld gelukkig maakt? Zoals het voorbeeld van Mike Tyson liet zien, verdiende hij veel geld, maar was hij uiteindelijk wel failliet. Denk je dat hij gelukkig was?

Toch is het zo dat de hoogte van het inkomen wel een belangrijke financiële indicator is, zoals we geleerd hebben in hoofdstuk 1. Hoe meer geld je verdient, hoe meer opties je zult hebben. In plaats van te zeggen dat het hebben van meer geld je gelukkiger maakt, is het beter om te kijken naar de relatie tussen netto vermogen en geluk.

Onderzoekers aan Harvard deden onderzoek onder miljonairs en bekeken de relatie tussen het vermogen van deze mensen en hoe gelukkig ze waren. Verrassend genoeg bleek dat mensen met $10 miljoen aan vermogen gelukkiger waren dan mensen met $1 of 2 miljoen. Wat heel opvallend was, was dat het geluk van miljonairs niet zozeer bepaald werd door de hoeveelheid geld die ze hadden, maar door de manier waarop zij aan hun geld waren gekomen en wat zij deden met het geld.

Als iemand zelf het geld had verdiend door hard te werken of goed te investeren, dan was diegene veel gelukkiger dan iemand die het geld had geërfd of rijk was geworden door te trouwen. Ook liet het onderzoek zien dat miljonairs gelukkiger waren als zij hun geld gebruikten om andere mensen te helpen.

Uit beide onderzoeken blijkt dat geld gelukkig kan maken. Zowel het hebben van een hoger inkomen als het hebben van een hoger vermogen leidt tot meer geluk. De vraag die je jezelf kunt stellen is waarom meer geld gelukkiger maakt. Misschien heb je wel minder geldzorgen, meer stabiliteit, meer vrijheid of meer opties. Het onderzoek van Harvard toonde ook aan dat geluk niet alleen afhankelijk is van hoeveel geld je hebt, maar van wat er met het geld gedaan wordt. Het gebruiken van je geld om andere mensen te helpen leidt tot een gelukkiger leven.

Uitgeven vs weggeven

Elizabeth Dunn en Michael Norton hebben een boek geschreven genaamd Happy Money: The Science of Happier Spending. In het boek delen zij de bevindingen van hun onderzoek naar geluk en geld. Zij kwamen erachter dat er grote verschillen zijn tussen het besteden van geld aan jezelf en het weggeven van geld aan andere mensen. Zij kwamen tot een aantal verrassende conclusies.

Als je geld gebruikt om iets voor jezelf te kopen, dan ervaar je gemiddeld een paar minuten tot een paar uur geluk. Je herkent dit misschien wel. Je hebt iets nieuws gekocht en je wilt het laten zien aan andere mensen, maar snel is de nieuwigheid eraf en voel je je weer neutraal. Spullen verdwijnen in een kast en je bent alweer bijna vergeten dat je ze hebt gekocht.

Het onderzoek liet zien dat, in tegenstelling tot geld besteden aan jezelf, je langer gelukkig bent als je je geld gebruikt om anderen te helpen. Bij vrijgevigheid ben je een paar dagen tot een paar weken gelukkiger. De onderzoekers keken naar manieren waarop geld het beste gebruikt kan worden om gelukkiger te zijn. Zij kwamen tot de conclusie dat er maar drie dingen zijn die je met geld kunt doen waarvan je daadwerkelijk gelukkiger wordt:

  1. Geld uitgeven aan ervaringen
  2. Tijd kopen voor jezelf
  3. Het helpen van andere mensen

In het volgende hoofdstuk gaan we kijken hoe we deze eerste twee punten concreet kunnen maken voor jouw leven, maar laten we ons nu focussen op het helpen van andere mensen met jouw geld. Het weggeven van geld is een belangrijke manier om geluk te krijgen. Veel mensen worstelen met het onderwerp vrijgevigheid. Hoe doe je dat op een manier waarmee jouw geld echt een positieve impact heeft en hoe stap je over de drempel heen om geld te gebruiken voor meer dan alleen jezelf?

Vrijgevigheid is een van de meest onderbelichte onderwerpen in persoonlijke financiën. De grote denkfout die mensen maken, is dat het weggeven van geld je verder weg houdt van het behalen van je financiële doelen. Je wilt vermogen opbouwen of sparen voor een groot spaardoel. Als jij geld weggeeft, voelt dat als een stap naar achteren, in plaats van naar voren richting je doel. Als je nooit geld weggeeft, ervaar je ook niet de voordelen die vrijgevigheid met zich meedraagt. Vrijgevigheid is een van de weinige dingen die je kunt doen met geld die je daadwerkelijk gelukkig maakt.

Wil jij gelukkiger worden? Dan kun je beginnen met het helpen van een ander!

“If you believe money can’t buy happiness, you have not given enough away.”

Alex Hormozi

STAP 5 – Help iemand met een financiële gift

Vrijgevigheid is makkelijker en moeilijker dan je denkt!

Het is makkelijk in de zin van dat je naar een pinautomaat kunt lopen en wat geld kunt pinnen, om daarna dat geld te gebruiken om iemands lunch te betalen of een dakloze te helpen. Het is moeilijk omdat je wilt dat jouw geld goed terechtkomt. Je wilt dat het een positieve impact maakt en niet een probleem groter maakt. In het voorbeeld van de dakloze is er kans dat diegene het geld gaat gebruiken om drank en drugs te kopen.

Het is belangrijk om jezelf vragen te stellen, maar niet om jezelf een excuus te geven om niet vrijgevig te zijn. Daar word je ook niet gelukkiger van. Ik heb geleerd dat vrijgevigheid iets is waar je in moet groeien. Dat betekent dat je best wel eens een fout mag maken en ook dat je klein mag beginnen. Je eerste gift hoeft echt niet meteen alle wereldproblematiek op te lossen. Door klein te beginnen leer je stapsgewijs los te komen van je geld en de verantwoordelijkheid te dragen van deze gift. Ik ben zelf ook klein begonnen.

Er zijn twee uitersten als het gaat om het weggeven van geld.

Als je net begint met leren over vrijgevigheid dan start je met een klein bedrag. Met een klein bedrag kun je makkelijk iemand een mooie dag bezorgen en is de kans klein dat het geld iemands leven maakt of breekt. Probeer, als je experimenteert met vrijgevigheid, erbij stil te staan dat je iemand een mooie dag wilt bezorgen en probeer niet afgeleid te worden door het verlangen om je geld zo effectief mogelijk te gebruiken. Hoe groter de bedragen die je weggeeft, hoe groter de verantwoordelijkheid dat dit op een effectieve manier gebeurt. In latere hoofdstukken zullen we meer handvatten bieden hoe je dit op een goede manier kunt doen.

Toen ik een tiener was, koos ik er samen met twee andere vrienden voor om maandelijks geld te doneren aan een sponsorkindje in Afrika. Wij betaalden voor het schoolgeld en levensonderhoud van het kind. De kosten waren iets van € 30,- per maand, dus ieder doneerde elke maand € 10,-. Ik heb het kind nooit ontmoet, maar elk jaar ontvangen we nog steeds post van haar en krijgen we een update van hoe haar situatie is. We ondersteunen haar nu al vijftien jaar. Die € 10,- is niet veel geld, maar het heeft mij geholpen om over de drempel te stappen en vrijgevig te worden.

Gemiddeld geven Nederlanders zo’n € 200,- per jaar uit aan goede doelen. Dat is minder dan 1% van het gemiddelde netto-inkomen. Een deel van de Nederlanders geeft meer dan 1% en een deel geeft niks weg. Je geeft dus al snel meer dan de gemiddelde Nederlander. Ik wil je aanmoedigen om te gaan nadenken over hoe jij je eerste vrijgevige stap kunt maken. Begin klein.

Hoe kun jij iemand helpen met geld?

Er zijn op sociale media veel filmpjes te vinden van mensen die onverwacht vrijgevig waren. Influencers zoals Mr. Beast en Jimmy Darts zijn bekend geworden door het helpen van willekeurige mensen. Ik vind het geweldig om te zien wat voor impact vrijgevigheid heeft op mensen die soms in hopeloze situaties zitten. Er was eens een influencer die dakloze mensen een briefje met een opbouwende tekst gaf en vervolgens $500,-. Toen die influencer weken later die persoon weer een keer kwam opzoeken, hadden de dakloze mensen vaak het briefje nog bij zich omdat het zoveel voor hen betekende. Sommige mensen in de maatschappij worden niet meer gezien. Door ze wat te geven laat je zien dat ze er nog steeds toe doen.

Hier een aantal opties hoe je vrijgevig kunt zijn:

  • Meer fooi geven
  • Wat geld in de collectebus van een goed doel stoppen
  • De lunch of koffie betalen voor vrienden of vreemdelingen
  • De boodschappen betalen voor een gezin dat worstelt
  • Een goed doel maandelijks ondersteunen
  • Een rondje betalen in de kroeg zonder een rondje terug te verwachten

Vrijgevigheid is iets wat je gewoon moet doen om te ervaren wat het voor jou betekent. Je zult verbaasd staan hoeveel impact jouw gift kan hebben. Geld weggeven is niet alleen iets voor rijke mensen, maar voor iedereen die voldoende heeft om te delen met anderen. Een belangrijk effect van vrijgevigheid is dat het je mindset verandert: van een mindset van gebrek naar een mindset van overvloed. We komen niets te kort, we hebben geld genoeg om anderen te helpen. In hoofdstuk 9 gaan we ontdekken dat vrijgevigheid nog veel meer voor jou kan betekenen.

ONTDEK JOUW PAD
NAAR RIJKDOM

Bestel nu ons boek
Dit boek gaat jou helpen om duidelijk te krijgen waar jij bent op je financiële reis en wat je nu vandaag kunt doen om jouw financiële situatie te verbeteren. Daarnaast leer over verschillende vaardigheden en inspirerende verhalen die jou gaan helpen om meer uit je geld te halen.
Meer Rijk Minder Dom - Jesse Borst en Wytske Borst
Geschreven door

Jesse Borst

Meer lezen?

Check onze andere blogberichten
Meer leren over geld?
Volg ons op de Socials!
Heb je een geldvraag?
Stuur hem in en dan zullen wij het bespreken in ons programma.
Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze updates, zodat je niets mist van alle toffe dingen van Money Principles.
Wil je samenwerken?
Neem hier contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Wil je samenwerken?
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 
Heb je een geldvraag?
Stuur deze in en dan zullen wij het bespreken in ons radioprogramma.
Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze updates, zodat je niets mist van alle toffe dingen van Money Principles.
© 2024 MoneyPrinciples™
POWERED BY ETHERON
& VERRA MEDIA

Inloggen

Je bent momenteel uitgelogd.
Log hieronder in of maak een account aan.
Cookies.
Om deze website goed te laten werken plaatsen we functionele cookies. We plaatsen analytische cookies om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor bezoekers. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze updates en mis niks.